Cercador per paraules clau
19 abril 2021

L’egiptòleg de Valldoreix Marc Orriols torna a Egipte per excavar la necròpolis de Saqqara

El valldoreixenc Marc Orriols ha posat aquest cap de setmana rumb al desert de Saqqara, a les afores de la ciutat egípcia de Memfis, per afegir-se a la campanya d’excavació de la necròpolis de Kom el-Khamasin. El jaciment, un dels assentaments funeraris més importants de la civilització egípcia, va ser descobert l’any 2019 pel mateix equip, amb la troballa de restes arqueològiques mai documentades.

L’equip d’investigadors de l’UAB de què forma part Orriols va iniciar l’any 2019, juntament amb un grup de professionals del Servei d’Antiguitats d’Egipte, una expedició amb la finalitat de preservar els valuosos objectes i materials soterrats a la zona on fa milers d’anys s’alçava la gran necròpolis de Saqqara. En aquesta ocasió, Marc Orriols -valldoreixenc de naixement i membre fundador del Grup d’Estudis de Valldoreix-Valldaurex- i el seus companys tenen l’objectiu de recuperar, catalogar i restaurar les peces més importants, així com estudiar el material arqueològic, epigràfic i iconogràfic dispers en superfície, trobat entre les sorres remogudes o encara in situ.

L’esperança d’Orriols i el seu equip és que, malgrat que el jaciment està severament danyat, sigui possible que algunes parts de les tombes, els pous, algunes capelles subterrànies o altres restes arquitectòniques estiguin encara intactes. La missió també té previst prospectar i estudiar altres petits llocs arqueològics documentats durant la campanya de 2019, de notable interès històric i cultural. Per últim, l’equip treballarà per confeccionar el mapa topogràfic complet del jaciment de Kom el-Khamasin i de la regió objecte de l’estudi.

L’espai funerari de Saqqara és una de les centenars de necròpolis que s’estenen arreu del territori, que fa milers d’anys estava sota dominació de les dinasties de l’antic Egipte. L’emplaçament del monument funerari està situat als afores de Memfis, a gairebé 30 quilòmetres d’El Caire i a 17 quilòmetres de Gizeh, concretament a la ribera occidental del riu Nil. La UAB ja va realitzar excavacions arqueològiques a la zona l’any 1997, quan els especialistes van observar, a través d’evidències trobades a la pedra, que l’emplaçament funerari de Saqqara era originari de finals del Regne Antic.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

01-07-2024

L’Escola Bressol de Valldoreix cobreix el 97,5% de les necessitats educatives infantils de la vila

21-06-2024

Ple de juny; informe de la Síndica, planejament de Mas Fuster i protocol d’assetjament

17-06-2024

Prohibits els coets, els petards i les fogueres; Valldoreix es prepara per a les revetlles i l’estiu

11-06-2024

Junts i Lliures per Europa, candidatura més votada a les eleccions al Parlament Europeu a Valldoreix