Cercador per paraules clau
01 juny 2022

El projecte de renaturalització del torrent de Can Badal rep una subvenció de 28.300€ de la Generalitat

L’ajut, provinent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través dels fons europeus FEADER, cobrirà el 70% del cost dels treballs, que van tenir un cost proper als 40.000€ i es van executar durant el mes de març de 2022, per tal de potenciar la qualitat paisatgística de l’espai i per donar solució a certes problemàtiques que estaven provocant l’erosió dels marges del torrent i afectant el valor ambiental de l’àmbit. En concret l’actuació va consistir en la millora de l’entrada de la passera de fusta, que creua el curs de l’aigua en aquest punt, que va implicar la realització de moviments de terres per pujar lleugerament la cota del camí fins a la passera i la instal·lació d’una vorada de fusta al lateral, per tal de contenir les terres afegides i evitar la seva degradació. Igualment, es va procedir a millorar la sortida de la passera, que es trobava molt descalçada, fet que dificultava l’accés, especialment entre les persones amb més dificultats de mobilitat. Per posar-hi solució es va realitzat una aportació de material -una barreja de sauló, pedra i calç- i també es va aprofitar per canviar dues llates de la passera que estaven trencades.

A més a més l’obra va servir per dur a terme la naturalització del torrent amb la repoblació vegetal amb helòfits per millorar la comunitat vegetal en exemplars i biodiversitat, així com la consolidació de la llera a l’alçada de la passera, on un un antic col·lector estava provocant fortes erosions. Els treballs de consolidació van incidir en la protecció del marge dret del torrent, la realització d’una rampa empedrada per evitar que l’erosió segueixi avançant i la retirada de la llera de les restes de l’antic col·lector. Finalment, en aquest punt es va implementar una estructura de fusta, constituïda per un entramat de troncs reomplert amb terra, amb l’objectiu que el desenvolupament futur de les plantes acabi suplantant l’estructura de fusta, amb la consegüent millora ecològica i paisatgística.

Paral·lelament es va procedir a la millora de la connexió del torrent de Can Badal amb el Camí de la Salut, una zona que estava clarament erosionada i que es va solucionar amb una bassa de laminació, que permet frenar la força de l’aigua que fins ara creuava el camí en direcció al torrent. En aquest punt l’aigua s’acumularà quan plogui, generant una zona més humida on s’ha aprofitat per plantar espècies vegetals autòctones helòfits, arbustives de ribera i roures.

Per últim, es va aprofitar l’actuació per millorar l’estat ecològic de l’àmbit amb la retirada de la canya americana (Arundo donax)  espècie exòtica invasora, que colonitza molt ràpid els espais fluvials, impedint el desenvolupament de la resta d’espècies vegetals i reduint considerablement la biodiversitat del torrent. Al mateix temps es va procedir a la naturalització del marge esquerre del torrent mitjançant la col·locació de feixos d’arbustos i arbres de ribera, amb capacitat de reproducció vegetativa i la sembra de diferents espècies herbàcies adaptades a la zona.

Aquesta actuació ha rebut l’aval del Consorci del Parc Natural de Collserola, que l’ha definida com un exemple de les propostes a desenvolupar que es recullen en el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge (PEPNat).

 

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

08-01-2025

3, 2, 1… Acció!! Arrenca el Cicle de Cinema a la Nau de Valldoreix 2025

07-01-2025

Les millors imatges de la Cavalcada de Reis a Valldoreix

07-01-2025

Cavalcada multitudinària; més d’un miler de veïns i veïnes reben els tres Reis Mags a Valldoreix

02-01-2025

Cavalcada de Reis 2025 a Valldoreix; recorregut, horaris i activitats