Notícies > Medi ambient > El ramat de rucs de Can Domènech ja pastura pel sotabosc de l’entorn forestal de Valldoreix
Els propietaris de la finca de Can Domènech, situada als peus del Puigmadrona i a cavall entre els termes de Valldoreix i El Papiol, ha donat aquest dilluns 25 de juliol el tret de sortida del projecte de silvopastura amb rucs, que consisteix en una prova pilot per introduir un ramat de rucs que pasturaran una superfície de 15 hectàrees dins dels terrenys del mas valldoreixenc.
L’objectiu de la iniciativa és utilitzar els ases per reduir el material combustible del sotabosc, contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i d’aquesta manera prevenir els incendis forestals a la serra de Collserola. L’estrena oficial del nou ramat de rucs s’ha celebrat a la mateixa finca de Can Domènech i ha comptat amb la participació del gerent del Parc de Collserola, Raimon Roda, el cap del servei de Medi Natural i Territori, Joan Vilamú, la vocal de Medi Ambient de l’EMD-Valldoreix, Susana Herrada.
El projecte, impulsat per Paul Domènech, compta amb el suport del programa Alimentem Collserola (projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola i desenvolupat per la cooperativa Arran de terra) i vol servir per incrementar els espais oberts en zones del Parc on no es pot fer agricultura o que son massa tancades per a que hi entri un ramat de cabres o ovelles. La prova pilot a Can Domènech és un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sota vigilància i cura de la pagesia.
Els rucs que formen el nou ramat de Can Domènech provenen de decomisos i fins ara formaven part d’un ramat més gran establert a la muntanya de Montserrat i que és propietat del ramader Marc Arcarons, tècnic en silvopastura i responsable de la xarxa Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa. En el disseny de la prova pilot als boscos de Valldoreix també hi han participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Pel que fa a la construcció del tancat de 15ha, una tasca complexa per les característiques del terreny, hi han participat un bon nombre voluntàries i voluntaris de l’Associació Collserola Paisatge Viu i veïns i veïnes de Valldoreix. La instal·lació del tancat ha estat finançada parcialment a través d’una subvenció pels espais naturals de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Per tal que tothom pugi donar suport a aquest projecte la propietat de Can Domènech han posat en marxa una campanya d’apadrinament dels rucs, que vol fomentar la implicació i la participació de la ciutadania i permetre que els veïns i veïnes de Collserola contribueixin a la tasca de preservació de l’entorn natural i de prevenció d’incendis forestals.