Notícies > Valldoreix es prepara per a l’estiu netejant les franges perimetrals contra incendis
L’EMD de Valldoreix ha encetat avui dijous els treballs anuals de manteniment i neteja de la vegetació a les franges perimetrals de Valldoreix, a càrrec de l’empresa Arico Forest. Els treballs s’han iniciat al barri de la Colònia de Montserrat i continuaran al barri de la Barceloneta-Sant Jaume per anar avançant en direcció est-oest fins a arribar als barris del Monmany, Regadiu i la Guinardera.
Les tasques de manteniment i neteja de les franges de seguretat se centren en les zones boscoses a tocar de la trama urbana de Valldoreix -al límit amb el Parc Natural de la Serra de Collserola- i de les zones verdes urbanes interiors, amb el doble objectiu de protegir el bosc i els nuclis habitats, davant d’episodis d’incendis que puguin aparèixer durant els mesos de més calor de l’any. Durant la campanya d’enguany es realitzaran tasques de manteniment sobre una superfície aproximada de 45,7 hectàrees de franges de protecció amb un cost total de 40.288,92 €. Dins de les accions de manteniment i neteja de les franges també s’inclouen les tasques de desbrossament del sotabosc amb l’eliminació de material llenyós mort, molt combustible, i la poda de les parts inferiors dels arbres. Aquests treballs s’executen amb l’objectiu de dificultar la propagació del foc des del terra fins a les capçades. Les tasques en la interfície urbana-forestal es complementen amb la recollida de la brossa escampada per la zona on se situen les franges preventives i el desbrossament i neteja de les zones verdes urbanes. L’objectiu de l’EMD amb aquesta acció es minimitzar les probabilitats de propagació d’un incendi a l’entorn natural de Valldoreix i evitar que el foc pugui afectar el nucli urbà de la vila.
A les tasques preventives de neteja de les franges de protecció desenvolupades sobre el terreny, s’hi afegeix el dispositiu de vigilància activa de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest dispositiu funciona cada dia de la setmana, en horari de matí i tarda, durant el període de màxim risc d’incendi, que va des de finals de maig a principis de setembre. La seva principal acció és la vigilància activa del territori amb la funció d’alertar al més aviat possible d’una columna de fum i avisar els serveis d’emergències, per apagar el foc i evitar-ne la propagació de manera ràpida. El dispositiu operatiu està format per 13 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil, encarregat de patrullar per la xarxa de camins, el cos de guardes del parc i una central de comandament i comunicacions, situada a la seu dels serveis tècnics del Parc de Collserola.
Més enllà del treball que es fa des de les administracions, en la lluita contra el foc és clau la implicació i la col·laboració del conjunt de la ciutadania. És per això que les persones propietàries de parcel·les han de netejar-les per complir amb la normativa de prevenció d’incendis forestals, com també cal extremar les precaucions i tenir molt present que està PROHIBIT fer foc a tot Valldoreix, així com llançar a cap indret de la vila focs artificials, fanalets que continguin foc o qualsevol tipus de material pirotècnic.