Notícies > Valldoreix no falla a la seva cita anual amb la història i la tradició de l’Aplec de la Salut
El paratge de la Salut, als peus del Puig Madrona, es va omplir un any més de tradició i cultura popular amb la celebració ahir diumenge 15 d’octubre de l’edició 2023 de l’Aplec de la Salut de Valldoreix. Tot i que la previsió de pluges i la coincidència amb el llarg pont del 12 d’octubre amenaçava de deslluir la celebració, la ciutadania de la vila es va mostrar fidel a la seva cita anual amb l’ermita de la Salut. Al llarg de tot el matí, un centenar llarg de veïns i veïnes de Valldoreix i de tot el municipi van enfilar les faldes del puig valldoreixenc per passar una animada jornada.
El programa d’activitats va començar a les 9:30h amb la missa de l’aplec i va continuar amb la visita guiada a l’ermita, conduïda pel president de l’EMD de Valldoreix i historiador local, Juanjo Cortés. Al mateix temps a l’exterior del temple van arrencar els tallers creatius per als més petits. Enllestida la visita van començar el ball dels Gegants de Valldoreix i la ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Terrassa, que van precedir les cantades del cor jove Music’al Cor i de la Coral l’Harmonia de Valldoreix.
Com ja és tradició la fi de la festivitat el van posar un any més els arrossos cuinats a l’aplec que, superat el període d’alt risc d’incendi, va aplegar un total de quatre paelles. Hi van prendre part l’Associació de Veïns de la Colònia de Montserrat, l’associació Acció Cultural de Valldoreix i els Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix.
La festivitat de la Salut va comptar amb la participació del president de l’EMD, Juanjo Cortés; l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès; el tinent d’alcaldia Bernat Picornell; els vocals de l’equip de govern de Valldoreix Susanna Casta i Ramon Segura; el vocal de l’oposició Adrian van der Hoeven i el regidor santcugatenc Francesc Duch.
Història de l’aplec
Des de l’any 1717 la gent del municipi de Canals -actual Valldoreix- i del Papiol pujaven, el segon diumenge de setembre, a l’ermita de la Salut per demanar a la Mare de Déu de la Salut, protecció i remei a totes les malalties i dolors i una bona gestació i un bon part per a les dones embarassades. La tradició de pujar a l’ermita el segon diumenge de setembre durà fins a l’any 1935 i amb l’esclat de la Guerra Civil, l’ermita es convertí en un corral. Diferents famílies de la zona prometeren l’any 1938 que si sortien amb vida de la guerra promourien pujar-hi cada any a fer una visita. D’aquesta promesa neix l’actual Aplec de la Salut de Valldoreix, que s’ha celebrat ininterrompudament (excepte durant la COVID-19) fins als nostres dies.