Cercador per paraules clau

Can Barba

Coneguda també com a Can Barba de Madrona, la masia està situada a la falda del Puig Madrona, en el camí que va cap a Can Domènech. Can Barba pertanyia al terme de Canals, actual Valldoreix, i era parròquia de Santa Eulàlia del Papiol fins el 1823 en què passà a la de Sant Cebrià de Valldoreix, juntament amb la de Can Domènech. A prop de la casa hi ha una font que regava l’hort. Els primers documents que ens parlen de l’existència de la masia daten del s. XIII, amb la presència del primer propietari, Guillem Barba, possiblement provinent de la masia de Can Barba de la Pedra Blanca, de Sant Julià d’Altura, prop de la carretera que va de Matadepera a Sabadell.

De Can Barba van ser alguns dels alcaldes de l’antic municipi de Canals, entre els que destaquen Pere Barba (1619, 1622 i 1626); Pere Joan Barba (1753); Joan Barba (1769).

Durant la Guerra del Francès (1808-1812), la masia va ser saquejada i destruïda per les tropes napoleòniques. Al llarg del s. XIX els membres de la família s’uniren a la causa carlina, formant part de diverses partides que assaltaren altres masies de la zona, com can Monmany. Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) la masia va ser confiscada i es convertí en dipòsitd’armes i polvorí. Quan l’exèrcit republicà reculava les seves posicions, el polvorí va ser dinamitat el 24 de gener de 1939, quedant en peus la casa dels masovers, la capella, uns dormitoris i un menjador. La capella de la casa estava dedicada a sant Joaquim, d’aquí que la masia fos coneguda també com a Vil·la Sant Joaquim. L’any 1940 es feren càrrec de la masoveria i guarda una família de Rubí que muntaren una granja de perdius, guatlles i faisans. En l’actualitat pertany a la Companyia de Jesús, per donació del pare Jacint Alegre Pujals, fundador del Cottolengo de Barcelona.

Descarregar pdf

Tornar